Vajíčka
VEJCE JAPONSKÝCH KŘEPELEK
Křepelčí vejce jsou ve srovnání se slepičími asi 4-5 krát menší,předčí je však vynikajícími dietetickými vlastnostmi, vysokým obsahem železa,hořčíku,vápníku,fosforu,zinku,mědi a vitamínů 81 ,82,86,dále velmi nízkou hladinou cholesterolu.Obsahují vysoce hodnotné bílkoviny,minerální látky a představují ekologicky čistou výživu. Křepelčí vejce však mají navíc specificky účinné látky,cenné hlavně podle zdravotních hledisek,neboˇt kladně působí na omezení chorob kardiovasculárního systému,cukrovky,chorob trávícího ústrojí,hlavně žaludku,ledvin a tenkého střeva. Kladně pak působí při léčení chorob dýchacího a nervového systému.
Křepelčí vejce má antibakteriální a imunomodulační vlastnosti, takže pokud trpíte častým nachlazením mělo by se stát vaším pravidlem, každé ráno ke snídani křepelčí vejce.Jejich používání se doporučuje lidem, kteří trpí anemií, silnými bolestmi hlavy, astatem,zánětem žaludeční sliznice. Dále pravidelná spotřeba normalizuje krevní tlak a zlepšuje trávení.Křepelčí vejce jsou hlavně doporučovány dětem, lidem s oslabenou imunitou a těhotným.
Křepelčí vejce nezpůsobují alergie ani u dětí ani u dospělých. Naopak je v nich přítomen protein ovomukoid schopný inhibovat alergické reakce - tak na základě křepelčích vajec se produkuje lék - ovomukoidový extrakt - používaný v léčbě alergie.
Křepelčí vejce patří mezi nejchutnější drůbeží vejce. Jí se smažené, vařené, syrové, pečené, nakládané. Používají se na omelety, majonézu , saláty, zdobení pokrmů. Díky "nestandardní", velikost a neobvyklé pestrému zbarvení je děti jedí spíše. Vajíčka se upravují podle běžných receptur jako vejce slepičí. Doba varu je 80 sec. Syrová vajíčka rozbíjejte seknutím nožem.